مدیریت پیمان یک روش پیمانکاری است که در آن پیمانکار متعهد به مدیریت و اجرای صفر تا صد پروژه میشود. به بیان دیگر به پیمانکاری که کار مدیریت پیمان را انجام میدهد مدیر پیمان گفته شود.مدیریت پیمان قراردادی است بین کارفرما با شخص یا اشخاصی به صورت حقیقی یا حقوقی منعقد میشود که کارفرما سرمایه گذار و مالک پروژه بوده و خود پروژه به دست پیمانکار ساخته خواهد شد.
منظور از صفر تا صد انجام پروژه به دست مدیر پیمان مسئولیت تهیه و خرید کالا، مصالح مورد نیاز پروژه، توافق و قرارداد و انجام امور مالی کارگران و بعضاً دریافت مجوزها است. شخصی که طرف قرارداد برای مدیریت پیمان است باید از صلاحیت کافی برخوردار باشد تا بتواند تمامی مراحل انجام پروژه را به سرانجام برساند. پیمانکار با به انجام رساندن پروژه در ازای آن درصدی از کل هزینه های پروژه را بعنوان درصد مدیرپیمان دریافت میکند. در واقع درصد یا کارمزد مدیرپیمان دستمزد یا درآمد پیمانکار میباشد.
هزینه مدیریت پیمان
هزینه مدیرپیمان به عنوان دستمزد در قرارداد مربوطه است. از این جهت بخش مهمی از صفر تا صد قرارداد مدیریت پیمان بعنوان درصد مدیر پیمان تعلق میگیرد که در بازهای بین 7 تا 25 درصد در نوسان است. این درصدها توافقی بوده و بر اساس عواملی مانند عرف منطقه و توافق طرفین تعیین میشوند.
میزان درصد مدیریت پیمان در سال 1403 برای پروژه های مربوط به آپارتمان های معمولی در بافت شهری بین 10 تا 15 درصد، برای پروژه ویلایی بین 20 تا 25 درصد و برای پروژه های بزرگ 8 الی 10 درصد میباشد. همانطور که گفته شد این اعداد به صورت تقریبی در نظر گرفته شده و ممکن است در یک پروژه درصد ها کمی بیشتر و یا کمتر باشند. امکان دارد تمام هزینه های پروژه شامل درصد مدیریت پیمان نشود و یا برخی از هزینه ها درصد متفاوتی داشته باشند. این موارد در قرارداد پیمانکار و کارفرما حتما باید درج شوند.
نحوه پرداخت هزینه مدیریت پیمان
در قرارداد مدیریت پیمان، پرداخت دستمزدبه صورت تدریجی و متناسب با هزینه های جرای پروژه خواهد بود. به طوری که بر اساس پیشرفت پروژه و هزینه های انجام شده معمولاً مدیر پیمان در بازه های زمانی مشخص شده مثلا بصورت ماهیانه صورت وضعیت هزینه های انجام شده در پروژه را به کارفرما تحویل داده و حق الزحمه خود را دریافت میکند. در این قراردادها هدف پیمانکار جلب رضایت کارفرما است بنابراین تمایلات سودجویانه پیمانکاری در این میان وجود نخواهد داشت.
بخش های اصلی مدیریت پیمان
برای اینکه با صفر تا صد مدیریت پیمان آشنا شوید بهتر است قسمت های اصلی قرارداد مدیرپیمان را بشناسید. بخش های اصلی قرارداد مدیریت پیمان از سه بخش تشکیل شده است که در آن وظایف طرفین قرارداد تعیین میشود. توجه داشته باشید در صورتی که بخش هایی از تعیین شده در بند قرارداد رعایت نشود کارفرما میتواند قرارداد را زودتر فسخ کند. مراحل مدیرپیمان به شرح زیر میباشد.
شرایط قرارداد
مدت قرارداد
شیوه محاسبه حق الزحمه مدیریت پیمانی
مدت زمان قرار داد مدیریت پیمان
با توجه به میزان پیچیدگی پروژه نوع قرارداد و توافقات میان طرفین مدت زمان مدیریت پیمان متفاوت خواهد ببود. این مدت زمان ممکن است از چند ماه تا چند سال متغیر باشد. برای مثال پروژه های بزرگ و پیچیده مدت زمان قرارداد بلندتری دارند در حالی که پروژه های کوچکتر ممکن است مدت زمان کوتاه تری داشته باشند. موضوع مدت زمان مدیریت پیمان را باید در مرحله مذاکره و تنظیم قرارداد مورد توجه قرار دهید. در این بخش از قرارداد مدت زمانی که اجرای قرارداد مدیریت پیمانی به طول می انجامد باید تعیین شود.
با توجه به عواملی مثل توانایی های مدیر پیمانی، هدف ساخت ملک و اقدامات مورد نیاز برای احداث سازه مدت زمان مدیر پیمان مشخص میشود. هر کدام از مراحل را میتوانید به صورت دقیق در قرارداد تعیین شود. برای مثال بازه 15 روزه برای دریافت مجوزهای ساخت میتوانید در نظر بگیرید. و یا یک بازه چند ماهه را برای اجرای فونداسیون و اسکلت پروژه تعیین کنید. به همین ترتیب میتوانید کلیه اقدامات پروژه را زمان بندی کنید.
نوآوران ویلا شرکت مدیریت پیمان
گروه مهندسی نوآوران ویلا برای کارفرمایانی که قصد فعالیت در زمینه ساخت سازه را دارند بعنوان مدیریت پیمانی این امکان را فراهم آورده تا در اجرای پروژه دغدغه کمتری جهت مدیریت امور اجرایی و کنترل پروژه خود را داشته باشند. گروه مهندسی نوآوران ویلا با برخورداری از دانش مدیریت پروژه و تکیه بر سال ها تجربه در اجرای پروژه ها مسئولیت مدیریت پیمان و مراحل اجرایی پروژه را به عهده میگیرد. این مجموعه وظایف خود را در چارچوب اصول و قواعد، ضوابط و دستورالعمل هایی که به تأیید کارفرما می رسد انجام میدهد. مدیریت پیمان نوآوران ویلا با تیم اجرایی خود زمان و نیروی خود را بر روی فعالیت های اصلی پروژه متمرکز مینماید.
مزایای مدیریت پیمان
از جمله مزایای این ،روش عدم دخالت کارفرما و افراد غیر متخصص در روند اجرایی و فنی پروژه تسریع در اجرای پروژه و کیفیت مناسب اجرا میباشد روش پیمان مدیریت بویژه در پروژههایی که دارای پیچیدگی بوده و به نوعی پیش بینی ناپذیر هستند روش بسیار خوبی هم برای کارفرما و هم مدیر پیمان .است
مثلاً در پروژههای بازسازی که در حین انجام کار با چالش های مختلفی اعم از تخریبها و کارهای پیش بینی نشده و همچنین تغییر نظر مالک در مورد خرید وسایل، شیرآلات و دكوراسیون مواجهیم این روش روشی کارآمد است و از بحثهای غیر ضروری و مضر بین کارفرما و مجری می کاهد و طرفین احساس ضرر و زیان نمی.کنند در حقیقت از طرفی دست کارفرما برای اعمال سلیقه در ظواهر و تزئینات و ظریف کاری ها بازتر است
و از طرفی پیمانکار با اضافه شدن کارها درآمد بیشتری به دست آورده و متضرر نمی شود. اما اجرای صحیح و دقیق استحکامات و موارد زیربنایی و همچنین کارهای معماری و سایر امور فنی نیاز به تخصص و تجربه دارد، لازمه این امر انتخاب مدیر پیمان با تجربه و متعهد و عقد قرارداد دقیق است
مسئولیت تامین مصالح
به طور کلی مسئولیت تامین مصالح باید در متن قرارداد ذکر شود اگر کارفرما از مدیر پیمان بخواهد که علاوه بر مدیریت پروژه به تامین مصالح نیز بپردازد پس باید درصد بیشتری به وی پرداخت نماید توافقات لازم برای تامین مصالح باید پیش از انجام پروژه صورت گیرد تا در روند کار تاخیر یا اخلالی ایجاد نشود.
وظایف مدیر پیمان
مدیر پیمان کسی است که نقص اصلی را در مدیریت پیمان برعهده دارد. مدیر پیمان وظیفه دارد قرارداد مدیریت پیمان را بطور کامل بررسی کرده و بروی آنها نظارت دقیق داشته باشد. مدیر پیمان باید به گونه ای برنامه ریزی کند که از زمانبندی مقرر در قرارداد پیروی کند و هم کیفیت ساخت مطلوب را ارائه دهد. وظایف اصلی مدیر پیمان را میتوان به صورت زیر شرح داد:
ارائه مشاوره در مورد قرارداد مدیریت پیمان
ارائه مشاوره در مورد هزینه و برنامه ریزی سازه
ارائه مشاوره در رابطه با مصوبات قانونی حال حاضر
به کارگیری افراد متخصص در پروژه و مدیریت و هماهنگسازی کارکنان
تعیین شاخص های کلیدی
قابلیت دسترسی به معاملات
امکان دسترسی به برنامه ریزی و کنترل تمام هزینه ها
حفظ رضایت مشتری
حفظ اسناد و مکاتبات مربوط به قراردادها
مدیریت قراردادهای کار و هماهنگی کارها
صدور دستورالعمل های لازم
بررسی اقدامات انجام شده
سخن پایانی
مدیر پیمان برای انجام پروژه از اهمیت بالایی برخوردار است. مدیریت پیمان میتواند با صرف هزینه و زمان کمتر پروژه را به اهداف عالی برساند. نقش مدیریت پیمان در زمان بروز موانع پررنگتر میشود زیرا مدیریت پیمان میتواند در زمان بروز مشکلات احتمالی در کوتاه ترین زمان ممکن مشکل پیش آمده را حل و فصل نماید. در این مقاله به اهمیت وجود مدیریت پیمان اشاره شد. باتوجه به هزینه های بالای مراحل اداری و عملیاتی پروژه های ساختمانی خلا وجود مدیر پیمان حس میشود. امیدواریم به این مقاله برای شما عزیزان مفید واقع شده باشد.
بدون دیدگاه