برای ساخت یک ساختمان لازم است فرآیند طراحی سازه اسکلت بتنی و اجرا آن زیر نظر مهندسان باشد. پیش از اجرای ساختمان و صدور جواز ساخت، طراحی سازه اسکلت بتنی یکی از اصلی ترین مراحل برای ساخت ساختمان میباشد. طراحی سازه به معنای طراحی ساختار اعضای یک ساختمان به منظور رساندن آن سازه به مقاومت مورد نظر است. مهندس سازه نقش موثری در طراحی سازه اسکلت بتنی و تأمین ایمنی ساختمان دارد از این جهت با هدف تأمین مقاومت سازه در برابر نیروهای باربری وارد بر آن طراحی سازه را انجام می دهد.
هر طراحی سازه اسکلت بتنی که ساخته میشود باید بهره وری از نیازی را که برای آن در نظر گرفته شده را برآورده کند و در طول عمر ساختمان مقاوم باشد. مقاومت پایدار و ایده آل یک ساختمان در نتیجه ارتباط بین مجموعه ای از سیستم های داخلی و خارجی سازه ساختمان حاصل می شود. منظور از مقاومت و پایداری در برابر نیرو های مختلفی مانند زمین لرزه است که بر سازه اعمال میشود.
در طراحی سازه اسکلت بتنی ساختمان فاکتورهای مختلفی را باید رعایت کرد که ایمنی و مقاومت مهم ترین آن فاکتور ها است. سپس زیبایی و به روز بودن طراحي سازه اسکلت بتنی باید مد نظر قرار بگیرد. در این مقاله از به مراحل طراحی سازه اسکلت بتنی و اهمیت طراحی سازه اسکلت بتنی خواهیم پرداخت پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
طراحی سازه اسکلت بتنی
به دلیل مزایای منحصر به فرد بتن در ساخت بسیاری از سازه ها معمولاً از آن به عنوان بخشی از اسکلت بتنی یا سازه بتنی استفاده میشود. یکی پرکاربردترین مصالح ساختمانی مورد استفاده افراد در فعالیت های عمرانی بتن میباشد. تقاضای بسیار زیاد افراد برای سازه بتنی به دلیل هزینه های کمتر طراحی سازه اسکلت بتنی، عدم نیاز به نیروی انسانی متخصص و راحتی اجرا نسبت به سازه های فولادی است.
از جمله محبوب ترین سازه های ساختمانی سازه های بتنی هستند که امروزه مورد توجه بسیاری از کارفرمایان قرا گرفته. به طور کلی سازه بتنی به سازهایی گفته میشود که برای ساخت آن از بتن و یا بتن آرمه که شامل شن و ماسه و سیمان و فولاد استفاده میکنند. یک ساختمان بتنی از المان های متعددی مثل سقف، حائل ها، ستون ها و تیر ها تشکیل شده است. اصول طراحی سازه اسکلت بتنی در هر کدام از این موارد باید مطابق با آیین نامه مبحث نهم مقررات ملی ساختمان صورت بگیرد.
مراحل طراحی سازه بتنی
1-بررسی نقشه معماری سازه
در ابتدای کار مهندسین نقشه های معماری را جهت دریافت گزارش از نوع خاک، تشخیص محل ستون ها، محل باکس راه پله و آسانسور را بررسی میکنند. سپس طراحی سازه اسکلت بتنی را آغاز می کنند.
2-بارگذاری سازه اسکلت بتنی
در این مرحله باید بارهای وارد بر سازه تعیین شوند. تعیین بار های مرده و بار های زنده بر سازه طبق مقررات ملی ساختمان الزامی است. در صورتی که ساختمان دارای زیر زمین باشد باید فشار جانبی خاک محاسبه شود.
3-مدلسازی و طراحی اجرای سازه بتنی
در این مرحله مدل اولیه متناسب با محل آکس ستون ها و ارتفاع طبقات که از نقشه های معماری حاصل شده در نرم افزار تخصصی طراحی میشود. همچنین در این مرحله بارگذاری طبقات را نیز محاسبه میکنیم. باید ارتفاع تمامی طبقات از همکف تا سقف آخرين طبقه تعیین شود.
4-بهینه سازی سازه بتنی
در این مرحله بهینه سازی جهت کاهش هزینه ها و همچنین کاهش وزن سازه انجام میشود. سازه مورد نظر باید با هزینه مقرون به صرفه از مقاومت کافی در برابر بارهای ناشی از نیروهای خارجی و نیروهای داخلی را داشته باشد.
تهیه دفترچه محاسباتی سازه
در آخرین مرحله مهندسین به تهیه دفترچه محاسبات سازه اختصاص می پردازند. در این مرحله تمامی محاسباتی که از سمت مهندسی سازه صورت گرفته برای کنترل سازه مکتوب میشود و در اختیار مجری قرار میگیرد تا با استفاده از این دفترچه استحکام بنا را بررسی نماید. در آخر مهندس محاسبه سازه فرضیات خود را از طریق مهر و امضا شخصی تایید میکند که این برگه در صنعت ساختمان سازی با عنوان برگه سبز محاسبا نیز شناخته میشود.
اهمیت طراحی سازه های بتنی
مهمترین مراحل در فرایند ساخت و ساز طراحی سازه های بتنی است که اهمیت فراوانی در عملکرد ایمنی و مقاومت سازه دارد. هدف اصلی طراحی سازه اسکلت بتنی ایجاد یک سازه مقاوم در برابر تغییرات و نیروهای خارجی و داخلی است. در ادامه به چند موارد مهم از اهمیت طراحی سازه های بتنی میپردازیم.
ایمنی و پایداری سازه
طراحی صحیح ایمنی و پایداری سازه باید به گونه ای باشد که در برابر نیروهای نظیر زلزله افزایش یابد و خطرات احتمالی ناشی از خرابی سازه را کاهش دهد. طراحی اصولی و ایمن سازه بتنی تضمین میکند که ساختمان قادر به تحمل خطرات احتمالی نظیر زلزله و آتش سوزی است.
طراحی بهینه در اسکلت بتنی
منظور از طراحی بهینه به کار گیری جدیدترین متد ها با توجه به علم بروز برای رسیدن به اقتصادی ترین و ایمن ترین سازه است. در طراحی سازه اسکلت بتنی میتوان طراحی بهینه را بکار گرفت که این امر موجب میشود مصالح ساختمانی با کمترین هدر رفت استفاده شوند. با طراحی بهینه در سازه های بتنی میتوان هزینه های ساخت را کاهش داد به حفظ منابع طبیعی نیز کمک کرد.
افزایش مقاومت و طول عمر سازه
با در نظر گرفتن مواردی میتوان عمر مفید ساختمان های بتنی را افزایش داد. مقاومت ساختمان در برابر نیروهای داخلی مانند وزن ساختمان و نیروهای خارجی مانند زلزله باعث افزایش طول عمر سازه میشود. استفاده از متریال با کیفیت و رعایت اصول طراحی موجب مقاومت سازه در برابر عوامل مخرب مثل خوردگی، رطوبت و تغییرات دمایی میشود.
سهولت در نگهداری و تعمیرات
یکی از مراحل اجرای ساختمان نگهداری و تعمیر سازه بتنی است. طراحی درست سازه های بتنی میتواند این فرآیند را ساده تر و کم هزینه تر کند. نگهداری درست به افزایش عمر مفید سازه کمک میکند. اصول نگهداری و ترمیم سازه های بتنی به منظور کنترل واکنش های قلیایی و یا تخریب براثر یخ زدن و یا ذوب شدن انجام میپذیرد.
هزینه طراحی سازه بتنی
عوامل مختلفی در تعیین قیمت طراحی سازه های بتنی موثر است. تمام قیمت های ذکر شده در این مقاله حدودی بوده و با توجه به متراژ پروژه، تعداد طبقات ساختمان، کیفیت مصالح بکار رفته، سبک سازی و آرماتور بندی متغیر میباشد. هزینه طراحی سازه اسکلت بتنی در سال ۱۴۰۳ برای هر متر مربع بین ۱۰ الی ۲۰ تومان می باشد. با خرید عمده مصالح و انتخاب پیمانکار با تجربه برای جلوگیری از هدر رفتن منابع و زمان میتوانید در این هزینه صرفه جویی کنید.
معرفی نوآوران ویلا
گروه مهندسی نوآوران ویلا با داشتن علم مهندسی با سطح بالا در بیشتر نقاط شهر های ایران ساختمان هایی با طبقات مختلف را طراحی و رضایت کارفرمایان را جلب کرده است. این مجموعه با داشتن افراد متخصص و باتجربه اجراب اصولی و طراحی سازه اسکلت بتنی را برای کارفرمایان عزیز ارائه میدهد. اگر به دنبال تیم حرفه ای برای طراحی سازه های خود میگردید میتوانید با ما تماس بگیرید.
سخن پایانی
فرقی نمیکند ساختمان شما مسکونی، صنعتی و یا تجاری باشد در هر صورت برای ساخت سازه لازم است از یک مهندس برای طراحی سازه اسکلت بتنی و اجزای آن کمک بگیرید. همانطور که متوجه شدید طراحی سازه اسکلت بتنی یکی از مهمترین اقدامات برای ساخت و اجرای یک ساختمان است. در این مقاله به اهمیت طراحی سازه اسکلت بتنی پرداخته شد. شما میتوانید با دانش کسب شده از این مقاله در انتخاب نوع سازه ساختمان خود تصمیم بهتری بگیرید.
بدون دیدگاه